jump to navigation

Week 2: Het begin van het netwerk (1) 17 maart 2010

Posted by Dick van Tol in Airport Library, Uncategorized.
Tags: , ,
trackback

Was vorige week de week van het grote nieuws dat Airport Library (AL) er gaat komen, deze week stond in het teken van de eerste concrete stappen om het netwerk op te bouwen van contentleveranciers. AL wordt een etalage van de Nederlandse cultuur en die etalage bouwen we graag met andere instanties op, die als doel hebben de Nederlandse cultuur  internationaal onder de aandacht te brengen.

Partners

De afgelopen dagen zijn de contacten gelegd met Muziek Centrum Nederland, Nederlands Letterenfonds, Dutch Design Fashion Architecture (Dutch DFA) en het Amsterdam Toerisme en Congres Bureau (ATCB). De reacties zijn duidelijk positief: het idee van AL valt goed en de instellingen staan open voor samenwerking. Er zijn afspraken voor vervolgcontact gemaakt.

Met het oog op het benaderen van de grote musea is er een afspraak met Jan Rudolph de Lorm gemaakt. Hij is momenteel directeur van het Singer Museum in Laren, maar enkele jaren geleden was hij als hoofd tentoonstellingen van het Rijksmuseum verantwoordelijk voor het realiseren van de dependance van dit museum op Schiphol. Jan Rudolph heeft ons in het begintraject van AL zeer goed geholpen met het ontwikkelen van het concept en bij het op hoog niveau binnenkomen bij Schiphol.  

Airport Library in het kort

De dependance van het Rijksmuseum wordt trouwens onze buurman op Schiphol. Het filiaal van het Rijksmuseum bevindt zich al sinds 2002 op de Holland Boulevard, een groot verblijfsgebied achter de douane, tussen de E- en F-pier, waar de intercontinentale vluchten arriveren en vertrekken. AL zal zich dan ook met name richten op de voornamelijk buitenlandse transferpassagiers, die op Schiphol overstappen op hun vervolgvlucht. Deze passagiers moeten vaak urenlang wachten en AL biedt hen “inspirerende ontspanning”. Er zullen geen boeken en andere media worden uitgeleend; AL is een verblijfsbibliotheek die op multimediale wijze de Nederlandse cultuur toont: vertaalde fictie, fotoboeken en catalogi, muziek, filmpjes en foto’s. Naast het ter plaatse lezen, kijken en luisteren – voor kijken en luisteren willen we de goednieuwe iPad gebruiken – wordt het ook mogelijk beeld en geluid te downloaden op mobiele devices. Daarvoor wordt de beeld- en downloadzuil TankU van DOK Delft ingezet.

AL krijgt een zeer prominente plek van 90m2 aan de Holland Boulevard, direct aan de gang waar jaarlijks zo’n 18 miljoen mensen langslopen! Die mensen kunnen de bibliotheek goed zien en het effect dat dat zal hebben is één van de effecten die met AL worden beoogd: een positieve verrassing (‘Hé, een bibliotheek! Hier? Tsjonge!”). In het algemeen moet AL het innovatieve imago van het Nederlandse bibliotheekwerk bevestigen en versterken. Innovaties en nieuwe samenwerkingspartners moeten ook voor in reguliere openbare bibliotheken hun weerslag krijgen.

Aan het definitief ontwerp wordt nog gewerkt; daarvan zal ik binnenkort illustraties tonen.

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: