jump to navigation

Wat er aan vooraf ging 25 maart 2010

Posted by Dick van Tol in Airport Library, Uncategorized.
Tags: ,
trackback

Ik vertelde al dat aan de realisatie van Airport Library een traject van ruim drie jaar met veel pieken en dalen is voorafgegaan. Even een puntsgewijs resumé:

  • eind 2006: het idee voor een bibliotheek op Schiphol, dat leeft bij verschillende mensen in het bibliotheekveld, krijgt een concrete vorm in een bijeenkomst van vertegenwoordigers van VOB, NBD/Biblion, ProBiblio en DOK Delft.
  • januari 2007: eerste contact met Schiphol met een nog onuitgewerkt idee voor een bibliotheek op de luchthaven; Schiphol zegt geen ruimte te hebben, maar vraagt wel om een uitwerking van het idee.
  • later in 2007: uitwerking van dit idee met VOB, OBA, OB Haarlemmermeer en DOK, bijgestaan door de projectleider van de dependance van het Rijksmuseum op Schiphol.
  • januari 2008: presentatie van het concept van Airport Library en het eerste ontwerp van architect Jan David Hanrath bij directeur Corporate Affairs van Schiphol; Schiphol geeft akkoord voor verdere uitwerking en onderzoek naar mogelijkheden voor realisering.
  • november 2008: tweede ontwerp van Jan David Hanrath, op basis van een aantal eisen en wensen van Schiphol.
  • begin 2009 tot september: bouwstop: alle nieuwe bouwactiviteiten worden stilgelegd.
  • oktober 2009: bouwstop voor Holland Boulevard, geplande locatie voor Airport Library, opgeheven; voorbereidingen opnieuw gestart.
  • december 2009-januari 2010: organisatorische en financiële afspraken met Schiphol.
  • januari 2010: gesprek met ministerie van OCW over subsidiëring en subsidie-aanvraag ingediend.
  • februari 2010: ontwikkeling van het definitief ontwerp, gebaseerd op het tweede ontwerp van Jan David Hanrath.
  • 10 maart 2010: positieve reactie op subsidie-aanvraag (met vertraging door aftreden Plasterk), 2 dagen voor de deadline van Schiphol.              .
  • juli 2010: opening heringerichte Holland Boulevard met onder meer Airport Library.

En dan nog de opmerking dat tijdens het gehele traject er in de plannen voor de vernieuwde Holland Boulevard afwisselend wel of geen ruimte voor een bibliotheek beschikbaar was. Bovendien wisselenden de uitzichten op medewerking van een aantal grote financiële partijen sterk, mede onder invloed van de crisis. Het gezegde “De aanhouder wint” is bij dit project zeker op zijn plaats. De prettige samenwerking met Schiphol is hierbij van postieve invloed geweest.

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: