jump to navigation

Week 14 & 15: de deadline nadert! 16 juni 2010

Posted by Dick van Tol in Airport Library, Uncategorized.
Tags: , ,
trackback

Nu de deadline met rasse schreden nadert, stel ik vast dat er nog behoorlijk wat moet gebeuren.

Filmpjes

Grootste struikelblok is duidelijk het verkrijgen van filmpjes die we de bezoekers van Airport Library via de TankU ter downloading kunnen aanbieden. Geschikte filmpjes voor op de iPads verzamelen  is al geen makkie, maar de rechtenvrije filmpjes voor het downluidscherm zijn gewoon zeldzaam. Het heeft ongetwijfeld te maken met de partners die we tot nu hebben binnengehaald en het feit dat een partners waarvan we op dit gebied veel verwachten te druk is om materiaal te selecteren en te leveren. Feit is dat we een paar dagen geleden nog maar één downloadbaar filmpje hadden, over de nieuwbouw van de vorige week toegevoegde partner het Stedelijk Museum. Gelukkig heeft onze partner Dutch DFA ons niet teleurgesteld met 22 fraaie filmpjes over Nederlandse vormgevers, architecten en couturiers. Een paar namen: Rem Koolhaas, Dick Bruna, Marlies Dekkers en Alexander van Slobbe, maar ook het werk van Gap en de vormgeving bij Philips. Daarnaast hebben we van het Rijksmuseum toestemming gekregen twee filmpjes over de Nachtwacht en het Melkmeisje op de TankU aan te bieden. Het begin is er dus, maar de collectie zal nog zeker uitgebreid moeten worden.  

Boeken

Zo’n 450 banden vertaalde Nederlandse fictie is van het Nederlands Letterenfonds binnengekomen. De collectie Best verzorgde boeken van 2009 en het in acht talen vertaalde boek Topstukken van het Rijksmuseum zijn onderweg. Alleen de collectie boeken over architectuur, beeldende kunst, design/mode, geschiedenis, fotografie en Amsterdam moeten nog worden aangeschaft, liefst met advies van onze partner Dutch DFA.

Muziek

Ook is door de Centrale Discotheek Rotterdam het eerste deel van het muziekmateriaal geleverd: muziekfragmenten, foto’s en informatie en van/over twaalf Nederlandse popmuzikanten en -groepen die vanaf de jaren zeventig een Edison hebben gewonnen, waaronder Golden Earring, The Nits, DJ Tiësto en Armin van Buuren. Met deze eerste levering kunnen we experimenten met de manier waarop muziek op de iPads komt. In eerste instantie bieden we de bezoekers van Airport Library alleen muziekfragmenten van 30 seconden. de CDR zoekt uit wat we moeten doen om op legale wijze de gehele muziekstukken te kunnen presenteren. 

Foto’s

Voor het beeldscherm waarop we foto’s over Nederlandse cultuur willen laten zien zijn we ook nog intensief aan het verzamelen. Via BibliotheekBlad krijgen we foto’s van Nederlandse bibliotheken en we onderzoeken of het fotostockbureau waarop we een abonnement hebben interessant materiaal heeft.  De fotocollectie zal zich de komende maanden steeds verbeteren; we leggen eerst de basis, net als bij de fimpjes het geval is.

Websites

Vorige week zijn de twee websites opgeleverd. Zowel de website die we gebruiken voor het presenteren van de muziek en de filmpjes via de iPads als de website met informatoe over Airport Library voor geïnteresseerden wordt door tijdelijk webredacteur Coen Belzer gevuld. Deze week krijgt hij instructie over het CMS dat bij de websites wordt gebruikt, zodat hij volgende week kan beginnen met het vullen.

Publiciteit

De aankondiging van de komst van Airport Library heeft in de periode 19 mei – 6 juni geleid tot 113 media-uitingen, met name op internet. Van de landelijke dagbladen hebben Volkskrant, NRC, Parool, Trouw, Telegraaf en Reformatorisch Dagblad aandacht aan de bibliotheek op Schiphol besteed. Een resultaat waarover we tevreden kunnen zijn.  

Inrichting

Aan de inrichtingselementen wordt nog hard gewerkt, door een meubelmaker uit Sassenheim en een staalfabriek in Aalsmeer. Op de plek waar Airport Library komt, hangt nu voor de passerende passagiers een impressie van hoe het gaat worden.

Contract

Het contract met Schiphol is getekend. Namens de bibliotheken heeft ProBiblio-directeur Anne Rube haar handtekening gezet en namens Schiphol de directeur van de Business Area Consumers. Beide personen kwamen niet samen voor de ondertekening, het champagnemoment volgt nog.

Schipholpassen

En dan tenslotte: voor de ProBiblio-medewerkers die de komende maanden regelmatig Airport Library gaan bezoeken om te zien hoe alles loopt moeten Schipholpassen worden aangevraagd. Daarmee kunnen ze zonder begeleiding de luchthaven bezoeken, ook achter de douane waar de bibliotheek zich bevindt. Dat aanvragen is een ingewikkeld en tijdrovende klus, met veel formulieren van zowel Schiphol als AIVD.

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: