jump to navigation

Week 16: nu gaat het hard 25 juni 2010

Posted by Dick van Tol in Airport Library, Uncategorized.
Tags: , , ,
trackback

Nieuwe partners

We hebben deze week weer twee nieuwe partners kunnen bijschrijven. Omdat Schiphol ons heeft gevraagd zeker ook aandacht te besteden aan Amsterdam zijn we blij me het Amsterdams Historisch Museum, met name met de filmpjes die zij kunnen leveren voor zowel op de iPads als op het TankU-downloadscherm. Ook verheugd zijn we met  Hollandse Hoogte. Voor het beeldscherm waarop we thematische fotoseries gaan tonen levert dit fotografencollectief 75 luchtfoto’s van het Nederlands landschap van fotgraaf Siebe Swart. Het zijn fraaie foto’s die een evenwichtig beeld geven: niet alleen Naarden-Vesting en polders en molens, maar ook de haven van Rotterdam. 

Foto-collectie

Naast de serie luchtfoto’s zullen er de eerste maanden nog twee andere fotoseries in Airport Library te zien zijn. De eerste serie bestaat uit foto’s van André Brouwer van de West-Friese Omringdijk, een oer-Hollands landschap in Noord-Holland. De tweede serie is bedoeld om de Nederlandse openbare bibliotheken te profileren en bestaat uit foto’s van bibliotheken uit het foto-archief van BibliotheekBlad. Bedoeling is natuurlijk om regelmatig andere fotoseries te tonen. Hollandse Hoogte heeft daarvoor haar medewerking al toegezegd.

E-book

Als start van de e-bookcollectie  bieden we op de TankU de electronische versie aan van een boekje  dat de al genoemde André Brouwer over de eveneens genoemde West-Friese Omringdijk heeft gemaakt. Dit e-book wordt exclusief voor Airport Library gemaakt, als een soort curiosum, in het Nederlands en het Engels. Het bevat naast tekst ook een aantal foto’s; een grotere collectie foto’s — maar niet zoveel als er zijn opgenomen in de fotocollectie die via het beeldscherm wordt getoond — kan ook worden gedownload. Het boekje heeft André Brouwer voor ProBiblio gemaakt in het kader van een project ver de West-Friese Omringdijk in opdracht van de provincie Noord-Holland.

Vertaalde fictie

In de collectie vertaalde Nederlandse fictie zullen bij aanvang 47 talen vertegenwoordigd zijn. Dit weten we nu alle dozen met boeken die van het Nederlands Letterenfonds hebben gekregen, geopend zijn. Het zijn in totaal zo’n 450 boeken; van een aantal exotische talen als Bengaals en Georgisch hebben we maar één boek, maar we zullen ze toch in de collectie opnemen. 

TankU

Hoewel het met de collectie voor het downloadscherm goed is gekomen, wordt het toch spannend rond de TankU. Deze dagen wordt de software getest en afhankelijk daarvan krijgen we ‘m in de loop van de volgende week. Dan resten ons nog maar een paar dagen om de filmpjes erop te zetten en de vormgeving van de interface te regelen. Laatste moment dus. En dan bleek deze week ook dat de behuizing van de TankU van een materiaal is gemaakt dat om veiligheidsredenen op Schiphol niet gebruikt mag worden. Met Schiphol is nu afgesproken dat we het apparaat met de huidige behuizing (van acrylaat) volgende week in Airport Library kunnen plaatsen, maar dat die zo snel mogelijk wordt vervangen door een exemplaar met de behuizing van een niet verboden materiaal (PET G). 

iPads

Heel belangrijk van deze week is dat we de interface voor de iPads werkend hebben gekregen. Een selectie van teksten, filmpjes, iconen, afbeeldingen en muziekfragmenten heeft aangetoond dat het niet allen werkt, maar er ook nog mooi uitziet. En alles op basis van touchscreentechniek, dus zonder toetsenbord en/of muis.

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: