jump to navigation

Week 18: de kasten zijn gevuld! 5 juli 2010

Posted by Dick van Tol in Airport Library, Uncategorized.
Tags: ,
trackback

Belangrijk moment

Vandaag, maandag 5 juli, is Airport Library grotendeels ingeruimd. Een belangrijk moment, want ook de eerste keer dat we de inrichting in het echt hebben kunnen zien. De hoge en lage boekenkasten staan er en konden daarom ingericht worden, maar aan de grote leestafel wordt nog gewerkt en de apparatuur wordt later deze week geïnstalleerd. Ook de bibliotheekkasten achter onze buurman, het Rijksmuseum, staan er nog niet, want die moeten in de meubelfabriek iets worden aangepast. Het komt er allemaal fraai uit te zien, vooral de luie kijk- en luisterstoelen met ingebouwde iPads zijn heel mooi geworden.  Alle meubels zijn ook zeer degelijk, stevig gemaakt en zijn overduidelijk geschikt voor intensief gebruik. De vloer wordt nog eens opnieuw geschuurd en gelakt, want die is te wit geworden. Deze operatie wordt één dezer nachten uitgevoerd.

In de drie uur dat we met inruimen van de kasten bezig zijn geweest, hebben al honderden passerende mensen kunnen zien dat er op Schiphol aan een bibliotheek wordt gewerkt.  

Apparatuur

Zoals vaak is het de techniek waarmee op het laatst nog wat problemen zijn. Jan David Hanrath heeft pas gisteren de methode gevonden om, formeel gedoogd door Apple, de iPads gehéél naar wens te installeren, de grote schermen voor de “dynamische bibliotheekaanduiding” en de fotopresentaties zijn pasvanochtend bij ProBiblio binnengekomen, de in de luie kijk- en luisterstoelen ingebouwde luidsprekers wachten nog op de juiste bedrading en de TankU wordt pas morgenmiddag afgeleverd en moet dan nog gevuld en vormgegeven worden.

Collectie boeken

De collectie boeken bestaat in eerste instantie uit vertaalde Nederlandse romans, verhalen en gedichten in 24 verschillende talen die door het Nederlands Letterenfonds zijn geschonken. Een aantal kunstboeken is ter beschikking gesteld door Rijksmuseum, Van Gogh Museum en Hermitage Amsterdam. Wijzelf hebben de collectie aangevuld met fraai geïllustreerde boeken over kunst, fotografie, design, mode, architectuur, geschiedenis en Amsterdam.

Logistiek

De logistiek op en naar Schiphol is zeer complex. Omdat we zelf nog geen Schipholpassen hebben, kunnen we alleen onder begeleiding van iemand van Schiphol naar binnen. Vandaag moet daarvoor een hostess worden geregeld, die er de hele tijd bij moest blijven. Als ze ons niet kon helpen, zat ze op één van de stoelen fotoboeken in te kijken. En de boeken moesten met een bestelbus en een chauffeur die we van te voren al hebben moeten aanmelden. Van de marechausse mochten bagagekarren waarop we de boeken hadden geplaatst niet mee door de douane, dus moesten we de boeken overladen op de kleine karretjes voor handbagage die achter de douane worden gebruikt. In plaats van drie karren hadden we nu zeker twaalf karretjes nodig en dat betekende het nodige heen-en-weer gerij. 

Gelukkig heeft de eerste van ons de Verklaring van Geen Bezwaar ontvangen, hetgeen inhoudt dat de AIVD het goed vindt dat hij een Schipholpas gaat ophalen.

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: