jump to navigation

Week 19: Airport Library is open! 9 juli 2010

Posted by Dick van Tol in Airport Library, Uncategorized.
Tags: , , ,
trackback

De eerste dagen

Vandaag, 15 juli, was de “soft opening” van de gerenoveerde Holland Boulevard en daarmee ook van  Airport Library. Deze tamelijk informele opening was voor de mensen die direct bij de renovatie betrokken zijn geweest, vooral ook de echte werklui. Het is jammer dat we pas eind augustus foto’s mogen tonen, als onderdeel van het tweede publiciteitsoffensief. Maar mooi is-ie geworden, zo vonden ook vertegenwoordigers van de andere nieuwe en vernieuwde voorzieningen op de Holland Boulevard. Vandaag zag ik de bibliotheek voor het eerst mét verlichting en die geeft ‘m nog een veel mooiere uitstraling dan wat ik tot vanmiddag gezien had. Het is al met al een hele kleurige, frisse en toegankelijke ruimte geworden.

Voor publiek was de bibliotheek op 10 juli al toegankelijk, ook al was de bibliotheek nog niet klaar. Alleen de boeken waren er (grotendeels) en enkele iPads waren te gebruiken. Vanaf de eerste dag wordt Airport Library goed bezocht! En er hebben al zo’n 20 mensen een boodschap in het gastenboek op de iPads achtergelaten. Het zijn vrijwel allemaal positieve reacties. Men vindt de bibliotheek “een geniaal idee” , “a great place to relax” en zelfs “awesome”. Men is vooral positief over de mogelijkheid met de iPads te kunnen werken. De twee kritische opmerkingen betreffen het ontbreken van internettoegang (kan niet, omdat KPN op Schiphol het monopolie heeft op het aanbieden van internet) en het disfunctioneren van enkele iPads (is inmiddels opgelost).

Ongewenst gedrag

Helaas hebben we ook al met ongewenst gedrag te maken. Er is een leeslampje gestolen, er is geprobeerd een iPad-houder open te breken (we zullen de houder nog meer hufterproof moeten maken) en er is tot onze grote spijt toch al snel een boek gestolen: de bekende tattoo-encyclopedie van Henk Schiffmacher. Het grootste probleem is echter dat de comfortabele lees-, kijk- en luisterstoelen door transferreizigers te veel worden gebruikt om te slapen. Dat geldt ook voor het zitgebied achter de bibliotheek en Schiphol treft al maatregelen door de stoelen door hogere armleuningen minder comfortabel te maken. 

Kinderen

Het is heel mooi om te zien dat er in het zitgebied vlak achter de bibliotheek, dat vooral voor kinderen bedoeld is, inderdaad kinderen van allerlei nationaliteiten de vertaalde Nederlandse jeugdboeken lezen die we in een afzonderlijke kast hebben geplaatst. We hebben ook een fraaie foto van drie kinderen die achter één iPad zitten.

Apparatuur

Sinds eind vorige week zijn we bezig geweest met het installeren van de apparatuur: negen iPads en twee grote beeldschermen. Door het later opleveren van de benodigde aansluitingen door de installateur van Schiphol heeft dit langer geduurd dan gepland. Onze techneuten zijn er op zondag na vanaf afgelopen vrijdag elke dag geweest.

De muziek op de iPads (helaas alleen nog samples van 30 seconden), op de grote leestafel en op de leuningen van luie luister-en kijkstoelen bevestigd met een ingenieus door Jan David Hanrath ontworpen draaiarm, is verzorgd door de Centrale Discotheek Rotterdam (CDR) en Muziek Centrum Nederland (MCN). De filmpjes zijn geleverd door Dutch DFA (over vormgevers, architecten en modeontwerpers), Rijksmuseum, Stedelijk Museum, Amsterdams Historisch Museum en Amsterdam Toerisme en Congres Bureau (ATCB).

Er zijn vele uren en veel kennis en inventiviteit nodig geweest om de iPads geschikt te maken voor het gebruik in Airport Library. Er moest vooral veel afgeschermd worden om te zorgen dat gebruikers geen wijzigingen kunnen aanbrengen. Het is allemaal net op tijd gelukt, zoals ook de website die voor de presentatie van de muziek en filmpjes op de iPads wordt gebruikt pas gisteren klaar was.

Het ene 32 inch-beeldscherm is het welkomstscherm voor bezoekers en biedt een korte presentatie over Airport Library. Op het andere scherm worden twee fotoseries getoond: foto’s van het Nederlandse landschap vanuit de lucht van Siebe Swart, die is aangesloten bij fotografencollectief Hollandse Hoogte, en foto’s van het typisch Nederlandse landschap langs de West-Friese Omringdijk vanaf de fiets van André Brouwer.

Helaas is het downloadscherm nog niet geplaatst. Leverancier DOK werkt nog aan enkele laatste onvolkomenheden. Dat is het risico als je een gloednieuw apparaat wil inzetten. In de tussentijd wordt de TankU bij ProBiblio gevuld met filmpjes van wederom Dutch DFA, Rijksmuseum, Stedelijk Museum en ATCB.

19 weken hard gewerkt

Er is sinds begin maart hard gewerkt. Door CDR en MCN, architecte Marjolein Vreeburg, interieurbouwer Hekker, architect en Apple-specialist Jan David Hanrath, webbouwer Welldotcom, TankU-leverancier DOK, de betrokkenen van Schiphol en het Airport Library-team van ProBiblio. Er is door alle betrokken partijen een uniek fenomeen gerealiseerd: een bibliotheek op een luchthaven, een etalage van de Nederlandse cultuur.

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: