jump to navigation

De eerste bevindingen 22 juli 2010

Posted by Dick van Tol in Airport Library, Uncategorized.
Tags: , , ,
trackback

Na de eerste “normale” week dat Airport Library geopend is kunnen de volgende conclusies worden getrokken:

1. De bibliotheek wordt goed bezocht. Hoofdzakelijk door “echte” bezoekers, maar ook door vermoeide reizigers die tegen de bedoeling in de luie stoelen gebruiken om te rusten of zelfs te slapen. Dit laatste geldt voor de gehele Holland Boulevard: slapers moeten eigenlijk een etage hoger waar een groot aantal ligstoelen staat, maar de stoelen op de Holland Boulevard zijn te comfortabel gemaakt. Met de contactpersonen van Schiphol worden maatregelen genomen.

2. De bibliotheek wordt zeer intensief gebruikt en dat is deels een eufemisme voor misbruik. Het is snel rommelig, omdat bezoekers boeken niet (op de juiste plaats) terugzetten. Er is geprobeerd om de iPads uit de houders te halen, waardoor van twee houders de schroeven zo beschadigd zijn dat ze uitgeboord moeten worden. Er zijn diverse pogingen ondernomen om de iPads te “kraken”, ondermeer om toch het internet op te kunnen gaan. Sedert de laatste beveiligingsmaartregelen van afglopen maandag is er geen poging meer gelukt, dus we lijken er al te zijn. Al van twee luisterstoelen zijn de bovenstukken met de luidsprekers naar beneden gekomen. Zeker in één geval kwam dat doordat er een jongetje op het bovenstuk klom, maar daar moeten de stoelen blijkbaar tegen kunnen.   

3. De beoordeling van de bezoekers is positief. Dat blijkt uit het onverwacht hoge aantal reacties in het digitale gastenboek. Met name de aanwezigheid van de bibliotheek in het algemeen en de iPads in het bijzonder worden gewaardeerd. Kritiek is er vooral op de afwezigheid van open internettoegang. We zullen moeten uitleggen waarom we dat niet bieden: het is een aan KPN uitbestede commerciële activiteit. Daarnaast wordt een aantal keren aangegeven dat er op de iPads ook content voor kinderen moet worden aangeboden. Op die wens bezinnen we ons op een later tijdstip.

4. Alle collectieonderdelen worden gebruikt, fictie én non-fictie, met als uitschieters de kinderboeken en boeken over design en Amsterdam. Besloten is al om meer kinderboeken te gaan plaatsen.

Bookcrossing

We hebben er in een eerder stadium voor gekozen van Airport Library geen officiële bookcrossingzone te maken, om geen verwarring te stichten over boeken die de bezoeker wél en niet mag meenemen (om die reden hebben we ook het aanbod van Schiphol om de boeken die mensen in vliegtuigen laten liggen in de collectie op te nemen, afgeslagen). Desondanks is het eerste bookcrossingboek, een Harry Potter, neergelegd en al snel weer door een ander meegenomen. Grappig.

Informatiewebsite

Vandaag is www.airportlibrary.nl de lucht ingegaan. Deze site is bedoeld om geïnteresseerden over Airport Library te informeren en richt zich met name op pers en collega’s uit het (internationale) bibliotheekwerk. Het is een eenvoudige site met basisinformatie in Nederlands en Engels. Er staan nu alleen nog wat foto’s van het inrichten van de bibliotheek in. Foto’s van de inrichting plaatsen we volgens een afspraak met Schiphol pas na de officiële opening eind augustus.

iPads

Morgen is de iPad ook in Nederland te koop. Daar hadden we dus niet op kunnen wachten. Intussen hebben we heel wat ervaring met het nieuwe apparaat opgedaan.

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: