jump to navigation

Het Wit-Russisch Journaal en andere publiciteit 1 januari 2011

Posted by Dick van Tol in Airport Library.
Tags: ,
trackback

Toch nog een lang item op het journaal

Ik vertelde in het bericht over de opening van Airport Library in augustus over onze teleurstelling dat we geen lang item in het NOS Journaal van 8 uur kregen (de opnames waren al gemaakt), omdat er door het overlijden van Conny Stuart geen tijd voor was. In plaats daarvan was er als schrale troost een ingekort item in het NOS Journaal van 10 uur.

Maar nu hebben we toch onze revanche: op 6 december was er een 3 minutenlang item over Airport Library op het, jawel, Wit-Russische journaal! Voor de echte doorbijters: het hele journaal duurt 26 minuten en de bibliotheek op Schiphol begint op 18 minuten. Ik waarschuw alvast even: versneld naar het item gaan is míj niet gelukt.

Natuurlijk is het item qua taal niet te volgen, maar je maakt kennis met Maryan Brouwer, de conceptontwikkelaar van Schiphol met wie we de bibliotheek hebben uitgewerkt en je krijgt de bizarre ervaring van aandacht voor het Nederlands bibliotheekwerk in het koude Belarus.

Een nieuw woord in 2010

Aan het eind van elk jaar geeft Ewoud Sanders in NRC Handelsblad een overzicht van nieuwe woorden die het afgelopen jaar in het spraakgebruik zijn opgedoken. Eén van de nieuwe woorden van 2010: luchthavenbibliotheek!

Door de ogen van een Franse filosofe

Ook leuk is het artikel op de weblog van een franse bibliothecaresse/filosofe.  De beschrijving die zij van Airport Library geeft is een filosofe waardig. Zij refereert onder meer aan het concept van de Atomized (“vernevelde”) Library: kleine ruimten op allerlei plekken die specifieke informatie bieden voor specifieke groepen.  Grappig is verder dat ze denkt dat ook het hele zitgebied achter de bibliotheek erbij hoort en telt dan ook 280 i.p.v. 90 m2 aan oppervlakte.

Advertentie

Schiphol plaatst in het eerste halfjaar van 2011 een twee-paginagrote – en zeer prijzige, heb ik van ze begrepen – advertentie in de Holland Herald, het maandelijkse magazine dat KLM in het vliegtuig haar passagiers aanbiedt.  In die advertentie wordt reclame gemaakt voor Airport Library, samen met een aantal andere voorzieningen op de nationale luchthaven. Per maand vervoert KLM zo’n 2 miljoen passagiers, dus het potentiëel aantal personen dat op de hoogte wordt gebracht van het bestaan van Airport Library bedraagt ca. 12 miljoen!

Filmpje

Onze vormgever Franz Berendsen heeft een kort en eenvoudig filmpje over Airport Library gemaakt, bestaande uit een serie op elkaar volgende foto’s. Schiphol heeft vorige week opnamen gemaakt voor een écht filmpje, dat ik hopelijk binnenkort in dit weblog kan tonen en dat we ook op de website Airportlibrary.nl kunnen plaatsen én op de TankU, zodat bezoekers van de bibliotheek het filmpje op hun mobiele telefoon kunnen downloaden.

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: