jump to navigation

De eerste drie weken 28 augustus 2011

Posted by Dick van Tol in Stationsbibliotheek.
Tags: , ,
trackback

Proefdraaien

De eerste weken zijn natuurlijk enorm enerverend, ondanks het rustige moment waarop de Bibliotheek op het station is open gegaan: op de openingsdatum was de zomervakantie in Haarlem en omstreken pas twee weken bezig. De keuze om in de vakantieperiode open te gaan is bewust genomen. We willen graag een aantal weken proefdraaien, voordat het weer druk wordt op het station.

Achteraf zijn we daar blij om, want ik vertelde in het vorige bericht al dat we met dank aan UPC met een provisorische internetverbinding hebben moeten starten. De eerste week van de opening was die verbinding uiterst instabiel. De tweede  en derde week ging het al beter, maar het wachten is op xs4all, dat op 1 september de lijn komt aanleggen. Pas dan kunnen we met de nieuwsschermen starten en met het scherm van City Marketing Haarlem. Op de nieuwsschermen zullen berichten van het Haarlems Dagblad worden gepresenteerd. In feite zijn alleen de regionale berichten van het HD, de overige berichten zijn van ANP. Op het scherm van City Marketing Haarlem wordt informatie gepresenteerd over Haarlem, zowel toeristische informatie als informatie over wat er in Haarlem te doen is.

Lokale touch

De regionale nieuwberichten en de informatie over wat er in Haarlem te doen is, zijn de invulling van een afspraak die we met NS hebben gemaakt. In de visie van NS is een station een “dynamisch stadsportaal”, een toegangspoort tot de stad. In die visie past een stationsbibliotheek die ook een duidelijke lokale touch heeft. Wij hebben er voor gekozen om het met regionaal nieuws en culturele en eventueel toeristische informatie te doen. Ook mogelijke volgende stationsbibliotheken zullen dit moeten doen. Naast het in een folderkast ingebouwde touchscreen van City marketing Haarlem  liggen ook jaarprogramma’s van de grote podia en folders over specifieke voorstellingen en tentoonstellingen, die nu al gretig aftrek vinden.

Reacties op de inrichting

Ondanks de vakantie hebben we over toeloop niet te klagen. Al heel veel mensen komen een kijkje nemen. Het werk van de medewerkers, die in de maanden augustus en september met z’n tweeën staan en daarna alleen, bestaat nu nog vooral uit het welkom heten van bezoekers, flyers uitdelen en uitleg geven. Belangrijkste conclusie: de Bibliotheek op het stations wordt zeer positief gewaardeerd. Een van de medewerkers zei met dat werken in de stationsbibliotheek de manier is om het geloof in het bibliotheekwerk te hervinden als je dat mocht zijn kwijtgeraakt.

Men vindt de bibliotheek ook heel mooi en waardeert het dat de prachtige ruimte weer zicht baar is en gebruikt wordt. We zijn zeer tevreden over onze keuze voor Jos de Vries, dat er in geslaagd is om het door ons gewenste “hippe broertje” van de reguliere whitebox te ontwerpen. Biebsystemen heeft het ontwerp in mooie tafels en kasten omgezet en ook de andere inrichtingselementen – internettafel (met vier iMac’s, leestafel, leesbanken en -stoelen, lampen – zijn goed gekozen. NRC heeft de bibliotheek vergeleken met een Apple Store, dus we lijken geslaagd te zijn in onze opzet. Veel bezoekers denken eerst dat ze een boekwinkel binnenlopen en moeten we soms zelf uitleggen dat ze zich in een bibliotheek bevinden.

Reacties op onze aanwezigheid

Positieve reacties op hoe de stationsbibliotheek eruit ziet zijn mooi, maar belangrijker is dat bezoekers ook aangeven blij te zijn met de bibliotheek op een plek waar ze een aantal keren per week komen. Ze waarderen het dat bibliotheekgebruik veel makkelijker is geworden en dat is natuurlijk de kern van het hele idee van de Bibliotheek op het station. Dat idee wordt dus herkend door het publiek. Dat geeft me meteen de gelegenheid om te melden dat de stationsbibliotheek elke werkdag open is van 7.00 tot 9.00 uur en van 16.00 tot 19.00 uur, de spitstijden. Wat we al hebben gemerkt is dat we ’s avonds iets langer moeten openblijven, omdat er om 18.55 uur nog twee volle treinen aankomen. Ook lijkt er al een patroon te zijn dat de meeste mensen de middagopenstelling benutten, wat ook onze verwachting was.

Reacties op de collectie

Een essentieel onderdeel van de Bibliotheek op het station is de actuele collectie. Algemeen uitgangspunt is dat boeken niet ouder zijn dan twee jaar. Er is een tafel met top 60-boeken, een tafel met pas verschenen boeken die niet in de top 60 staan en die we extra onder de aandacht willen brengen, een lange kastenwand met Literatuur, Spanning, Romantiek en Graphic novels die  niet in de top 60 staan, twee kasten met non-fictie verdeeld in de rubrieken Ik, Thuis, Werk en Wereld, en een kast met uitleenbare tijdschriften (de wat dikkere maandbladen). De collectie heeft ook een hoger niveau dan die van een reguliere kleine bibliotheek. Reden is het hogere gemiddelde opleidingsniveau van de treinforens. Geen streek- en familieromans in de Bibliotheek op het station dus en binnen de rubriek Spanning voornamelijk literaire thrillers. In de rustruimte liggen kranten en tijdschriften om ter plaatse te lezen. De kranten en tijdschriften worden trouwens gesponsord door ILGE Subscription Management, een partner van veel bibliotheken.

Die actuele collectie – uit het onderzoek bleek al hoe belangrijk die door treinforensen wordt gevonden – wordt inderdaad hoog gewaardeerd. Niet zo verrassend verrassend natuurlijk. Het is een wens die uit alle onderzoek naar voren komt. De meest geleende boeken tot nu toe zijn van de top 60-tafel afkomstig. Als we ze uitleggen waarom de boeken niet van een harde kaft zijn voorzien – sneller na verschijnen in de bibliotheek en lichter en kleiner (belangrijk voor reizigers) – vindt men dat positief, maar men maakt zich wel zorgen over of de boeken niet snel beschadigen. Wij weten natuurlijk ook niet zeker of we de juiste keuze hebben gemaakt. Feit is dat de boeken ook minder lang mee hoeven te kunnen.

Publiciteit

Ons plan was om de publiciteit rond de officiële opening op 21 september te concentreren. Dat is niet gelukt. Er wonen journalisten van allerlei media in Haarlem en als er een over de brug is volgen er meer. Dus al direct flinke artikelen in onder meer NRC, Trouw en Haarlems Dagblad en aandacht in radioprogramma’s op Radio 1, 3FM en 4, Wereldomroep en RTV Noord-Holland en op enkele tientallen internetsites (o.a Telegraaf, NOS en enkele Vlaamse bibliotheekblogs). Het is wel spijtig dat het zo gegaan is. Het resultaat is helemaal niet slecht, maar we hadden nog veel meer publiciteit kunnen krijgen als we alle media een persbericht hadden gestuurd.  Nu hebben alleen de actieve media het nieuws opgepikt. We bedenken een strategie om de andere media toch nog rond 21 september te halen.

Ook op Twitter veel berichten over de opening van de Bibliotheek op het station, te volgen op #stationsbieb. Heel aardig was de tweet van Nicola Clark van The New York Times: “From the folks that brought u Schiphol Library: railway station library opened in Haarlem” (een verwijzing naar de tweet van #Airprtlibrarian Jeanine Deckers). Nicola Clark is de journalist die vorig jaar een artikel over Airport Library heeft geschreven.

Nominatie

En dan tot slot: we zijn natuurlijk verguld met de nominatie van de Bibliotheek op het station voor Beste Bibliotheekproject 2011.

Advertenties

Reacties»

1. Peter Delsman - 2 september 2011

Alvast gefeliciteerd met dit fantastische innovatieve innitiatief. De bieb moet meer de boer op (en stations, stadswinkels, winkelcentra etc. in)


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: