jump to navigation

Zware boeken geen bezwaar 10 september 2011

Posted by Dick van Tol in Stationsbibliotheek.
Tags: , , ,
trackback

Wat doet de collectie?

Na vijf weken vormt zich zo langzamerhand al een beeld van het leengedrag van de klanten van de Bibliotheek op het station. De boeken uit de Besteller 60 zijn goed voor 40% van de uitleningen, de overige fictie 35% en de overige non-fictie 25%. Ik ben benieuwd of deze verhoudingscijfers ook op de langere termijn zo zullen liggen.

En wat zijn de meest uitgeleende titels in de eerste vijf weken: twee kookboeken van Jamie Oliver (opvallend; dit zijn grote zware boeken), Wij zijn ons brein, Blauwe maandag, De 100-jarige man die uit het raam klom en Het negende schrift van Maya.

Opvallend is dat we de eerste weken al zoveel vraag naar Engelstalige romans hebben gehad, dat we op korte termijn een aparte collectie zullen plaatsen. We hadden vooraf gedacht dat het voldoende zou zijn om op inhoud zo af en toe een Engelstalig boek in de collectie op te nemen, maar dat lijkt nu dus niet zo te zijn.  We zijn benieuwd wat de Engelse collectie gaat doen. Het is de eerste aanpassing die we doorvoeren op basis van de ervaringen die we nu in de praktijk opdoen.

Dataverbinding

Pas sinds 5 september, dus de eerste dag van de vijfde week,  hebben we een vaste dataverbinding en loopt in technische zin alles naar behoren. Dat is een enorme opluchting. Xs4all had haar deel de week ervoor al gedaan, maar stelde vast dat het KPN-deel van de verbinding waarop moet worden aangesloten, nog niet in orde was. KPN kwam maandag en regelde alles binnen een kwartiertje. Dat viel dus mee. Leider van het deelprojectteam ICT stationsbibliotheek Hans van Eekelen slaapt weer.

Het is ontzettend jammer dat het toch weer de techniek is die niet op tijd geregeld was. Terwijl er door de ICT-ers van ProBiblio en HKA heel hard gewerkt is om bicatWise geheel klaar te hebben – en met succes – is het dan een externe partij die de boel verstierd (ik vertelde al dat UPC ons enorm heeft laten zitten en dat we de eerste weken een eigen provisorische oplossing hebben moeten inzetten, in afwachting van de werkzaamheden van nieuwe partner Xs4all).

BicatWise

Waarom hebben we voor de Bibliotheek op het station voor bicatWise gekozen? De belangrijkste reden is het feit dat dit bibliotheekautomatiseringssysteem in Nederland het grootste marktaandeel heeft. De kans dat de exploiterende bibliotheken van toekomstige stationsbibliotheken dit systeem gebruiken is dus het grootst. De keuze is daarom gemaakt, ondanks het feit dat de Bibliotheek Haarlem een ander systeem gebruikt, Vubis. De tweede reden is dat  ProBiblio, als ontwikkelaar van de Bibliotheek op het station,  veel ervaring heeft met dit systeem en dus goede ondersteuning kan bieden. De derde reden is dat de ervaring van ProBiblio met producent HKA is dat dit bedrijf open staat voor innovaties en in staat is in goede communicatie innovaties snel tot stand te brengen. dat is intussen ook wel gebleken.

Voor de stationsbibliotheken is trouwens een afzonderlijk bicatWise-systeem in functie. De wens is namelijk dat we snel kunnen schakelen en in een vroeg stadium innovaties kunnen doorvoeren. Als blijkt dat we op basis van de ervaringen bepaalde (grote) aanpassingen willen doen, dan moet dan ook snel mogelijk zijn, zonder afstemming met “reguliere” bibliotheken die op hetzelfde systeem zitten. De Bibliotheek op het station Haarlem  is niet zomaar een nieuw filiaal dat op het al bestaande bicat-systeem van Noord- en Zuid-Hollandse bibliotheken is gezet.

Tenslotte: voor sowieso de eerste vijf  stationsbibliotheken zullen de exploiterende bibliotheekorganisaties geen (extra) bicat-licentie hoeven betalen op basis van het aantal inwoners van het werkgebied. Dat zou onaantrekkelijk duur worden. Met HKA zijn we tot een schappelijke financiële regeling gekomen.

NS Publieksprijs

Ik ben zeer trots dat we al in de eerste weken onze eerste gezamenlijke activiteit met NS en CPNB zijn gestart: ook op de website van de Bibliotheek op het station kan gestemd worden voor de NS Publieksprijs. In de stationsbibliotheek worden de genomineerde titels apart gepresenteerd, met het publiciteitsmateriaal en een speciaal vervaardigde boekenwijzer met de oproep onze website de stem uit te brengen en daarmee in aanmerking te komen voor een jaar gratis boeken.

De Bibliotheek op het station wordt nu ook genoemd op de website van het NS Tijd voor lezen-programma.

Koffie MAX

Op vrijdag 9 september heeft een filmploeg van het televisieprogramma Koffie MAX opnamen gemaakt. Het filmpje wordt op 15 september uitgezonden als onderdeel van een vraaggesprek dat presentator Myrna Goossens met schrijver dezes over de Bibliotheek op het station heeft.  Koffie MAX heeft niet zozeer de doelgroep van de stationsbibliotheek, maar er kijken 400 tot 500 duizend mensen naar, dus laten we de kans toch maar niet onbenut.

NS

Gisteren vernam ik dat tijdens de officiële opening op 21 september de hoogste baas namens NS Poort het woord zal doen. Aanvankelijk was daarvoor de regiomanager Randstad-Noord naar voren geschoven. Volgens onze contactpersoon bij NS voor alle communicatiezaken geeft dat aan dat bij NS het belang van de Bibliotheek op het station is toegenomen. Kan geen kwaad.

Advertenties

Reacties»

1. Els - 12 september 2011

Uit mijn onderzoekje van #treinboeken (daar heb ik een twittertopic van gemaakt) blijkt ook dat treinreizigers graag Engels lezen. Terechte aanvulling dus van de stationsbieb.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: