jump to navigation

De officiële opening 23 september 2011

Posted by Dick van Tol in Stationsbibliotheek.
Tags: , ,
trackback

Speedspeeches

De officiële opening van de Bibliotheek op het station Haarlem, op 21 september jl., was een druk bezochte (meer aanwezigen dan aanmeldingen) en zeer geanimeerde bijeenkomst. Eerst vijf korte toespraakjes van de Noord-Hollandse gedeputeerde voor Cultuur, de directeuren van NS Poort, de Bibliotheek Haarlem en omstreken en ProBiblio, en van de Haarlemse wethouder voor Cultuur in de prachtige voormalige wachtkamer eerste klasse op het station. Vervolgens en masse naar de stationsbibliotheek op hetzelfde middenperron, waar de gedeputeerde – als zijnde het 250ste lid – een enorme lenerspas kreeg en tekende en vervolgens met de sleutel de deur opende en iedereen binnenliet.

Iedereen praat met iedereen

In de stationsbibliotheek volgden anderhalf uur lang talloze gesprekjes en discussies van gasten met telkens weer andere gasten. Ik zag allerlei bijzondere combinaties van mensen van NS Poort (met z’n achten aanwezig), provincie Noord-Holland, gemeente Haarlem, van bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland en enkele van daarbuiten, CPNB, JosdeVries, Retail Bouw Management, Haarlem City Marketing, reclamebureau Made in Haarlem, ILGE, ProBiblio en mensen van de pers.

Inspiratie

Ik heb alleen maar positieve reactie gehoord over de stationsbibliotheek. Het algemene oordeel was een frisse, aantrekkelijke bibliotheek met een aantal innovatieve vondsten in een prachtige ruimte. Heel interessant vond ik de reactie van Marcel Vos, directeur Bibliotheek Westland, die het idee opdeed om het huidige ruime maar prijzige filiaal in een van de kleinere plaatsen in zijn werkgebied te vervangen door een pand in de winkelstraat met een inrichting, service en collectie die sterk lijkt op die van de stationsbibliotheek. De vertegenwoordiger van een stadsbibliotheek bedacht de mogelijkheid een dergelijke formule te plaatsen in  de eerste ruimte waar bezoekers binnenkomen. Die ruimte zou dan ook worden ingericht op basis van twee van de kernwaarden van de stationsbibliotheek: actueel en gemakkelijk. Zo zien we het graag: dat de Bibliotheek op het station ook in bredere zin inspireert tot innovaties.

Publiciteit

Waar we bang voor waren is niet gebeurd. De ongeplande publiciteit rond de zachte opening op 8 augustus heeft niet geleid tot mediastilte rond de officiële opening. Het is gelukt om het NOS Journaal te halen, het Jeugdjournaal, het journaal van RTV Noord-Holland, Wereldomroep, Radio 1 Journaal, de Volkskrant, het Haarlems Dagblad, Spits en een heleboel internetsites. Ook in Engeland, Frankrijk en België (o.a. Metro) hebben we de pers gehaald. Bij elkaar zo’n 80 media-uitingen in twee dagen. Het totaal is nu ongeveer 160 media-uitingen. Voor filmpjes en radiofragmenten verwijs ik graag naar de Facebook-pagina van de Bibliotheek op het station.

Gisteren zijn er voor de eerste keer folders op het stations uitgedeeld. Tweeduizend mensen namen een folder aan, met opvallend veel positieve opmerkingen over de komst van de bibliotheek. Het bezoek aan de bibliotheek nam direct sterk toe. Volgende week maandag wordt er voor de tweede en voorlopig laatste maal gefolderd.

Resultaten

Op vrijdagochtend 23 september, einde van de zevende week,  stonden de tellers als volgt: 6029 bezoekers, 264 leden, 899 uitleningen.

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: