jump to navigation

De toekomst van Airport Library 2 21 december 2012

Posted by Dick van Tol in Airport Library, Stationsbibliotheek.
trackback

BuurmannenIn een eerder bericht deelde ik al mee dat het contract dat we met Schiphol t.a.v. Airport Library hebben per 1 juli 2013 afloopt. Ook vertelde ik dat we zelf niet de middelen hebben om het contract te verlengen, omdat de subsidie van OCW en de bijdrage van de Noord-en Zuid-Hollandse bibliotheken stopt. Schiphol heeft voorgesteld samen op zoek te gaan naar sponsors. Daar zijn we al een aantal maanden mee bezig, maar nu is er een complicatie opgetreden. Vanwege een grote verbouwing a.g.v. het centraliseren van de bagagecontrole moeten Airport Library en onze buurman het Rijksmuseum  in 2014 plaatsmaken, om – op voorwaarde dat we tot een nieuwe overeenkomst komen – een paar maanden later in een nieuwe aanbouw enkele tientallen meters van de huidige plek weer terug te mogen keren. Schiphol ziet dit ook als een gelegenheid om de bibliotheek te vernieuwen.

De op handen zijnde verhuizing maakt het vinden van sponsors natuurlijk niet gemakkelijker. De stuurgroep Airport Library, waarin de directies van de OBA, de Bibliotheek Haarlemmermeer en ProBiblio vertegenwoordigd zijn, heeft besloten het contract met Schiphol in ieder geval tot de verhuizing te willen verlengen, wel weer op voorwaarde dat we voldoende middelen weten te vinden. Wij hebben inmiddels drie sponsors gevonden en we praten ook weer met OCW over verlenging van de subsidie. Maar van de kant van Schiphol is ook nog wat nodig.

Nu is er ook nog de mogelijkheid dat Schiphol het contract per 1 juli 2013 niet verlengd, omdat ze de ruimte die Airport Library nu bezet, nodig heeft om een andere voorziening die voorrang krijgt te plaatsen die ook vanwege de verbouwing al eerder een andere plek nodig heeft.

In februari moet er wel zo’n beetje duidelijkheid zijn over de toekomst van Airport Library.

Wetenschappelijke belangstelling

Op 19 december is mij een interview afgenomen door een Oost-Europese onderzoeker van de VU en de universiteit van Aarhus, Denemarken. Zij houdt zich al enige jaren bezig met de ontwikkeling van luchthavens en stations als publieke ruimten waar steeds meer gebeurt dan alleen het verplaatsen van reizigers. Schiphol is wat deze ontwikkeling betreft een absolute voorloper en speelt daarom een centrale rol in haar onderzoek. In een artikel dat ze in 2011 schreef staat:

“Another observation made during one my travels in 2010. I was strolling along Holland Boulevard, a hallway with facilities located in the non-Schengen part of the airside, and heard someone playing piano. I could not see the instrument first but very soon found out that there was a sort of a living room easily accessible from the main flow area but set apart, probably to create an atmosphere of an enclosed, private space. There stood a piano surrounded by couches and armchairs and an old man improvised beautifully whereas the very diverse public resting around reacted very differently: some were observing him in silence, others were chatting and just nodding slightly to the music, two children were dancing. A suitcase stood next the man’s seat which looked quite odd in front of an elegant piano. Then some few minutes’ walk took me to the newly opened Airport Library with novels and poetry by Dutch authors translated into different languages as well as books on Dutch society, art, history and so forth. These two experimental spaces show the possibilities of creating little ‘enclaves’ amid flows of people – spaces of peculiar sociality and cultural exchange. Both are integrated into the space of the terminal so that the ‘flow area’ is left unobstructed and can be seen as elements working on the boundaries of diverse visions of the airport. They definitely contribute to the vision of the AirportCity as a possibility of giving people some options of how to spend their time, as if it were an urban centre, but they may also perform a function related to passenger operations by directing people who are not in a hurry to places where they do not compete for space in the ‘flow area’ with those who are. Of course, the commercial purpose of such experiments is also important for the airport: both spaces are discussed across globe trotters’ blogs”. 

Ze kende Airport Library dus al, maar was ook benieuwd naar de Bibliotheek op het station. Voor een vervolgpublicatie op het aangehaalde artikel wilde ze meer weten van beide bibliotheken. Zo wilde ze ondermeer weten vanuit welke visie we hebben gewerkt, hoe we contact hebben opgenomen met Schiphol en NS en hoe we de bibliotheken hebben aangepast aan luchthaven en treinstation. Tijdens het gesprek maakte ze me duidelijk hoe bijzonder en vooruitstrevend beide bibliotheken zijn. Zij bevestigde  dat vervoersknooppunten steeds belangrijker gaan worden als centra van winkels en andere voorzieningen. Winkels zien dit al langer, maar wat niet-commerciële voorzieningen zitten wij in de voorhoede.

Airport Library als USP

Op Twitter vraag op 17 december  een dame aan Schiphol om twee unique selling points. Schiphol geeft als antwoord: “Wat dacht je van 300 bestemmingen en de Airport Library”.

Advertenties

Reacties»

1. Verhalen uit de Airport Library #10 de bibliotheek als USP « Tenaanval - 7 januari 2013

[…] van het Ministerie van OCW loopt dit jaar af. Projectleider Dick van Tol schrijft er op zijn blog uitgebreid […]

2. Ronald Huizer - 8 januari 2013

In mijn ogen moet de Airport library nu een scherpe keuze maken tussen een consumenten verdienmodel of een maatschappelijk verdienmodel. Eigenlijk zou iedere bibliotheek dit moeten doen, echter vanwege de unieke positie van de Airport library wordt zij nú met deze keuze geconfronteerd.

Een consumenten verdienmodel ligt het meest voor de hand. Immers, de maatschappelijke waarde is nihil en de subsidie die is ontvangen heeft ook meer een showcase-innovatiedoelstelling (correct-me-if-I’m-wrong) dan dat het werkelijk mensen probeert te ondersteunen bij een van de UNESCO doelstellingen van de bibliotheek. Er zijn immers maar weinig kinderen, laaggeletterden, werklozen, scholieren, etc op Schiphol te vinden. Als je echt maatschappelijk relevant wil zijn, ga je in scholen, krachtwijken of andere plekken dicht bij je doelgroep zitten. Niet op Schiphol.

Als de Airport Library zulke mooie USP’s heeft, dan ligt een consumenten verdienmodel voor de hand. En dan is de vraag met welke proposities er werkelijk geld verdient kan worden. Welk retailconcept is vernieuwend, opvallend en aanvullend ten opzichte van de reeds aanwezige retail in Schiphol? Dit lijkt mij wel een leuke uitdaging om te onderzoeken. Immers, Schiphol blijft een magische locatie, verbonden met de hele wereld met een (commercieel) interessant publiek. En de bibliotheek heeft mooie merkwaarden om het zo maar te noemen. Maar dan moet er wel echt een vernieuwend concept worden doorgevoerd, niet alleen duur bibliotheekje spelen met geld van OCW. Ik denk graag mee hierbij want ik geloof dat alle bibliotheken met dit soort vragen worstelen. Als er één bibliotheek succesvol kan zijn in het consumentenmodel dan is het wel de Airport Library: Succes dus!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: